สิงหาคม 13, 2022, 02:15:33 PM
ข่าว: กลับสู่เว็บไซต์ www.nicaonline.com
  แสดงกระทู้
หน้า: [1] 2 3 4 5 6 ... 160
1  ข่าวสารจากNICAonline.com / เทคโนโลยีการเพาะเลี้ยง / Re: สาธิตเลี้ยงปลาทะเลในบ่อไฟเบอร์กลาสมีระบบน้ำหมุนเวียน ได้กว่า 100+กก/1ลบม. เมื่อ: กันยายน 15, 2021, 04:11:18 PM
ผลการทดลองเลี้ยงปลากะพงขาวในระบบปิดความหนาแน่นสูง

2  ข่าวสารจากNICAonline.com / เทคโนโลยีการเพาะเลี้ยง / Re: การเลี้ยงปลาในระบบน้ำหมุนเวียนที่NICA เมื่อ: กันยายน 15, 2021, 04:08:06 PM
ผลการทดลองเลี้ยงปลากะพงขาวในระบบปิดความหนาแน่นสูง

https://www.youtube.com/watch?v=Vq1VwWz1A84&t=214s

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Vq1VwWz1A84" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Vq1VwWz1A84</a>
3  ข่าวสารเพาะเลี้ยงสัตว์น้ำ ประมง / การประมง / หวั่นอียูแบน! 'ประมง' ขอข้อมูลกรมศุลฯ หลังพบเบาะแสนำสัตว์น้ำนำเข้าผิดกม. ไป ?ขาย เมื่อ: มิถุนายน 10, 2020, 03:28:22 PM
วันอังคาร ที่ 09 มิถุนายน 2563 เวลา 14:51 น.เขียนโดยisranews

แหล่งข่าวจากกระทรวงเกษตรและสหกรณ์ เปิดเผยกับสำนักข่าวอิศรา (www.isranews.org) ว่า เมื่อวันที่ 22 พ.ค.63 ที่ผ่านมา นายมีศักดิ์ ภักดีคง อธิบดีกรมประมง ทำหนังสือถึงอธิบดีกรมศุลกากร ขอข้อมูลการดำเนินการกับสินค้าสัตว์น้ำจากเรือ WADANI 2 สัญญาติโซมาเลีย หลังจากกรมประมงได้รับข้อมูลว่าตู้คอนเทนเนอร์บรรจุสัตว์น้ำ จำนวน 6 ตู้ น้ำหนักรวม 147.9 ตัน ถูกนำไปจำหน่ายโดยวิธีขายปันส่วน และที่เหลืออีก 1 ตู้ น้ำหนัก 26.7 ตันถูกนำไปทำลาย

สำหรับหนังสือดังกล่าวระบุ กรมประมงมีความประสงค์ขอความอนุเคราะห์ข้อมูลจากกรมศุลกากรในการดำเนินการกับตู้คอนเทนเนอร์ทั้ง 7 ตู้ โดยละเอียด เพื่อใช้ในการรายงานความก้าวหน้าในการแก้ไขปัญหาการทำประมงผิดกฎหมาย (IUU Fishing) ของประเทศไทยกับสหภาพยุโรป (EU) ดังนี้

1.รายละเอียดของการจำหน่ายโดยวิธีขายปันส่วนของสัตว์น้ำ จำนวน 6 ตู้คอนเทนเนอร์ ได้แก่ ข้อมูลรายชื่อผู้ซื้อจำนวนสัตว์น้ำที่ซื้อ ระยะเวลาที่ทำการจำหน่าย รรมทั้งภาพถ่ายในวันที่ทำการจำหน่าย และ2.รายละเอียดของการทำลายสัตว์น้ำ จำนวน 1 ตู้คอนเทนเนอร์ รวมทั้งภาพถ่ายในวันที่ทำการทำลายสัตว์น้ำ

แหล่งข่าวให้ข้อมูลเพิ่มเติมว่า ในช่วงกลางปี 62 เจ้าหน้าที่กรมศุลกากรได้ทำการจับกุมและยึดตู้คอนเทนเนอร์บรรจุสัตว์น้ำ 7 ตู้ น้ำหนักรวม 174.60 ตัน ได้แก่ SEGU9133873, DSLU349930 ,TTNU8622272 ,CGMU5289809 ,TRIU8103440 ,TTNU8626808 และMNBU0095993 ซึ่งนำเข้าโดยเรือ WADANI 2 สัญญาติโซมาเลีย เนื่องจากสินค้าสัตว์น้ำดังกล่าวทางกรมประมงไม่ได้ออกใบอนุญาตให้นำเข้าได้

อย่างไรก็ตาม ต่อมากรมประมงได้รับข้อมูลว่าในช่วงเดือนพ.ย.62 เจ้าหน้าที่กรมศุลกากรได้นำสัตว์น้ำในตู้คอนเทนเนอร์ จำนวน 6 ตู้ จากที่ยึดไว้ทั้งหมด 7 ตู้ ไปขาย แทนที่จะนำไปทำลายทั้งหมด และในการประชุมทางไกล (VDO Conference) ระหว่างสหภาพยุโรปและประเทศไทย เมื่อวันที่ 27 พ.ค.ที่ผ่านมา สหภาพยุโรปได้หยิบยกประเด็นสินค้าสัตว์น้ำจากเรือ WADANI 2 สัญญาติโซมาเลีย ขึ้นมาหารือด้วย

?หากเจ้าหน้าที่กรมศุลกากรฯนำสัตว์น้ำในตู้คอนเทนเนอร์ 6 ตู้ ไปขายจริงตามที่มีกระแสข่าว ทั้งๆที่ก่อนหน้านี้ได้มีการให้ข้อมูลกับทางอียูไปว่า ได้นำสัตว์น้ำดังกล่าวไปทำลายแล้ว อาจเป็นสาเหตุให้อียูไม่เชื่อถือในข้อมูลของฝ่ายไทย และอาจส่งผลกระทบต่อการส่งออกสินค้าประมงของไทยไปอียูได้? แหล่งข่าวกล่าว

ขณะที่แหล่งข่าวระดับสูงจากกรมประมง กล่าวกับสำนักข่าวอิศราว่า ขณะนี้กรมประมงอยู่ระหว่างรอข้อมูลจากกรมศุลกากรว่า มีการนำสัตว์น้ำที่ยึดไว้ไปขายจริงหรือไม่ แต่เบื้องต้นได้รับทราบข้อมูลว่ากรมศุลกากรมีการดำเนินการอย่างถูกต้องตามระเบียบและกฎหมายที่กรมศุลกากรมีอยู่ คือ หากมีสินค้าที่ยึดไว้ได้เป็นระยะเวลาหนึ่งแล้ว กรมศุลกากรสามารถนำไปขายปันส่วนได้ อย่างไรก็ดี กรมประมงมีหน้าที่ที่ต้องไปชี้แจงกับอียูว่ากระบวนการกฎหมายของไทยเป็นอย่างนี้

?ประเด็นตรงนี้ไม่น่าจะส่งผลกระทบกับไทยแต่อย่างใด เพราะอียูยังไม่เข้าใจระเบียบของเรา เช่นว่า ของที่ถูกจับแล้วและจะเน่าเสีย ก็ต้องดำเนินการตามระเบียบของกรมศุลกากรไป? แหล่งข่าวกล่าว

 
4  ข่าวสารเพาะเลี้ยงสัตว์น้ำ ประมง / การประมง / ช่วยได้ไหม? ถ้าส่งคนไทยไปกำจัดหอยนางรมที่นอร์เวย์ เมื่อ: มิถุนายน 10, 2020, 02:32:10 PM

เผยแพร่: 10 มิ.ย. 2563 03:30   ปรับปรุง: 10 มิ.ย. 2563 14:08   โดย: ผู้จัดการออนไลน์

จากปรากฏการณ์ ?หอยนางรมแปซิฟิก? ที่บุกชายหาดในนอร์เวย์จนต้องเปิดรับอาสาสมัครกำจัดหอย คนไทยจำนวนไม่น้อยอยากอาสาไปช่วย นอกจากเป็นเรื่องขำขันแล้ว ในมุมของนักวิชาการคิดว่าเป็นไปได้หรือไม่ว่าการกินของคนไทยนั้นจะช่วยเก็บกวาดชายหาดนอร์เวย์ได้

เพจเฟซบุ๊ก ?เรื่องแปล - ข่าวนอร์เวย์? ได้เผยแพร่ข่าวการแพร่ระบาดของหอยนางรมในนอร์เวย์ โดยปริมาณการบริโภคนั้นน้อยมากจนไม่สามารถกำจัดได้ทัน และให้ข้อมูลด้วยว่าหอยนางรมแปซิฟิกนั้นมีเปลือกที่คมเหมือนใบมีดโกน และยังระบาดจนต้องประกาศรับอาสาสมัครเพื่อช่วยทำความสะอาดชายหาดทุกปี ปีนี้ตั้งแต่เดือน มี.ค.พบหอยนางรมระบาดทางตอนใต้และตะวันตกของนอร์เวย์ และกำลังระบาดขึ้นไปทางเหนือ

ทั้งนี้ นางรมแปซิฟิกเป็นสิ่งมีชีวิตท้องถิ่นตามชายฝั่งแปซิฟิกในเอเชีย ชื่อสามัญอีกชื่อเป็นที่รู้จักกันว่าหอยนางรมญี่ปุ่น แต่หอยชนิดนี้เป็นชนิดพันธุ์ต่างถิ่น (introduced species) ในออสเตรเลีย นิวซีแลนด์ อเมริกาเหนือ และยุโรป ช่วงอุณหภูมิที่เหมาะสมในการปล่อยไข่และสเปิร์มเพื่อผสมพันธุ์คือ 20 องศาเซลเซียส โดยตัวเมียสามารถปล่อยได้มากตั้งแต่ 50-200 ล้านฟอง ส่วนตัวอ่อนจะอยู่ในรูปแพลงก์ตอนที่ถูกพัดพาไปตามกระแสน้ำ

ข่าวการระบาดของหอยนางรมแปซิฟิกในนอร์เวย์กลายเป็นหนึ่งในหัวข้อที่คนไทยร่วมวิพากษ์วิจารณ์ ส่วนหนึ่งแสดงความเห็นว่าอยากอาสาไปช่วยกำจัดพร้อมกับเครื่องเคียงสำหรับรับประทานหอยนางรมสดๆ อย่างใบกระถิน น้ำพริกเผา หอมเจียว รวมถึงน้ำจิ้มซีฟู้ด ขณะที่คนไทยในนอร์เวย์บางส่วนก็แบ่งปันประสบการณ์ร่วมเก็บหอยนางรมไปบริโภค ซึ่งเป็นที่น่าสนใจว่าการบริโภคของคนไทยนั้นจะช่วยแก้วิกฤตการระบาดของหอยนางรวมได้หรือไม่?

ในมุมของ ดร.อารมณ์ มุจรินทร์ นักวิทยาศาสตร์ทางทะเล พิพิธภัณฑ์ธรรมชาติวิทยา องค์การพิพิธภัณฑ์วิทยาศาสตร์แห่งชาติ (อพวช.) ให้ความเห็นแก่ทีมข่าวผู้จัดการวิทยาศาสตร์ว่า เป็นไปได้ที่การกินของคนไทยจะช่วยแก้ปัญหานี้ได้ พร้อมยกตัวอย่างว่าเมื่อก่อนพบปลิงทะเลได้ทั่วไปตามชายหาดทะเลไทย แต่เมื่อมีนักท่องเที่ยวจีนและไต้หวันเข้ามาก็ได้สั่งไปบริโภค จนกระทั่งปัจจุบันเริ่มพบได้น้อย ซึ่งการจับไปบริโภคแบบประมงเกินขนาดก็ทำให้สัตว์น้ำหมดไปได้

อย่างไรก็ตาม การอาศัยคนบริโภคเพื่อจำกัดหอยนางรมในกรณีการระบาดที่นอร์เวย์นั้น ต้องใช้คนจำนวนมากพอสมควร ซึ่งการเดินทางก็มีค่าใช้จ่ายที่แพงมากอาจจะไม่คุ้มค่า ทว่า ดร.อารมณ์ก็ให้แนวคิดอื่นเป็นทางเลือก เช่น การตั้งโรงงานผลิตซอสหอยนางรมหรือผลิตหอยนางรมอัดกระป๋อง

พร้อมกันนี้ นักวิทยาศาสตร์ทางทะเล อพวช.ซึ่งประสบการณ์ศึกษาระยะสั้นแถบสแกนดิเนเวีย ทั้งนอร์เวย์ สวีเดน รวมถึงกรีนแลนด์ ก็ตั้งข้อสังเกตถึง พฤติกรรมการบริโภคของชาวยุโรปว่า กินอาหารที่แปลกประหลาด เช่น เนื้อสัตว์ก็กินแค่เนื้อ ไม่กินเครื่องใน หรือต้นกุ้ยช่ายที่พบได้มาก ชาวยุโรปก็ไม่บริโภค

จากประสบการณ์ตรง ดร.อารมณ์เคยจับหอยแมลงภู่ซึ่งเป็นชนิดพันธุ์ต่างถิ่น
ในเดนมาร์กมารับประทาน หรือเมื่อครั้งออกไปสำรวจทรัพยากรทางทะเลที่นอร์เวย์ได้จับปูขึ้นมา เพื่อนๆ ในคณะเลือกกินแค่กล้ามปู ขณะที่เธอกินปูทั้งตัวอย่างเอร็ดอร่อย ซึ่งการใช้หลักการประมงเกินขนาดคือบริโภคให้มากกว่าความสามารถในการผลิตจากท้องทะเล ก็น่าจะลดจำนวนหอยนางรมลงได้ หรืออาจทำให้สูญพันธุ์ลงได้

ดร.อารมณ์ได้ตั้งข้อสังเกตว่า การระบาดของหอยนางรมแปซิฟิกในนอร์เวย์ยังเป็นสิ่งบ่งชี้ว่า มีการเปลี่ยนแปลงภูมิอากาศ หรือภาวะโลกร้อนอย่างแน่นอน เพราะสำหรับสัตว์ทะเลนั้นอุณหภูมิที่เปลี่ยนไปเพียงเล็กน้อยก็มีผลต่อสัตว์น้ำค่อนข้างมาก หากอุณหภูมิเหมาะสม ความเค็มเหมาะสม ทำให้สามารถเพิ่มจำนวนได้อย่างรวดเร็ว

ดร.อารมณ์กล่าวอีกว่า หอยนางรมอาศัยการขยายพันธุ์แบบปฏิสนธิภายนอก คือ ปล่อยไข่และสเปิร์มออกมาผสมภายนอก ซึ่งไข่เหล่านี้ก็เป็นอาหารของสัตว์น้ำอื่นๆ ด้วย จึงต้องปล่อยไข่ออกมาในปริมาณมาก โดยในจำนวนไข่ 100 ฟอง อาจเจริญเป็นตัวเต็มวัยได้เพียง 2-3 ฟอง ซึ่งการที่หอยนางรมระบาดนั้นนอกจากอาหารดี อุณหภูมิเหมาะสมแล้ว ก็แสดงว่าศัตรูตามธรรมชาติของหอยนางรมอาจจะน้อยลงด้วย

ทางด้าน รศ.ดร.สุชนา ชวนิชย์ รองกรรมการผู้อำนวยการศูนย์บริการวิชาการแห่งจุฬาฯ และอาจารย์ภาควิชาวิทยาศาสตร์ทางทะเล คณะวิทยาศาสตร์ จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย ระบุว่า การระบาดของหอยนางรมแปซิฟิกซึ่งควรจะอยู่ในแถบเส้นศูนย์สูตรขึ้นไปถึงเขตหนาวนั้น น่าจะมีสาเหตุจากการพาไปโดยมนุษย์จนกลายเป็นชนิดพันธุ์ต่างถิ่น มากกว่าจะเกิดจากการระบาดเนื่องจากการแพร่พันธุ์ตามธรรมชาติของหอยเอง และสันนิษฐานว่าการระบาดน่าจะเกิดจากตัวอ่อนที่ถูกพาไปอย่างไม่ตั้งใจโดยมนุษย์ หรืออาจเป็นหอยตัวเต็มวัยที่เกาะไปกับเรือ

รศ.ดร.สุชนา ระบุว่า การบริโภคอาจจะช่วยควบคุมได้ แต่คงไม่เป็นวิธีการที่ดีเท่าไรนัก เพราะตลอด 20 ปีที่ผ่านมาที่พบกรณีเหล่านี้ ยังไม่เคยเห็นกรณีใดที่สามารถกำจัดสิ่งมีชีวิตที่เป็นชนิดพันธุ์ต่างถิ่นได้เลย เพราะหากสิ่งแวดล้อมเอื้ออำนวยต่อการระบาดของชนิดพันธุ์ต่างถิ่นก็ยากที่จะกำจัดให้หมดไป ทางที่ดีเราควรป้องกันตั้งแต่ต้น ในกรณีของนอร์เวย์นั้นชาวท้องถิ่นอาจจะต้องปรับตัวแล้วหันมาบริโภคหอยนางรมกันให้มากขึ้น

สำหรับหอยนางรมแปซิฟิกในนอร์เวย์นี้ รศ.ดร.สุชนากล่าวว่า น่าจะแฝงตัวเข้าไปในท้องถิ่นนานแล้ว อาจจะอยู่ในรูปแพลงก์ตอน แล้วค่อยๆ โตจนกระทั่งเกิดการระบาดจนเห็นได้ชัด ซึ่งการที่สิ่งมีชีวิตต่างถิ่นเข้าไปอยู่ในสิ่งแวดล้อมที่ไม่เคยมีสิ่งมีชีวิตนั้น ย่อมส่งผลต่อสภาพแวดล้อมอย่างแน่นอน โดยออสเตรเลียเป็นประเทศหนึ่งที่ประสบปัญหาสิ่งมีชีวิตต่างถิ่นก่อนหลายๆ ประเทศ จึงมีมาตรการห้ามนำสิ่งมีชีวิต ผัก ผลไม้ต่างๆ เข้าประเทศ

นอกจากหอยนางรมแปซิฟิกในนอร์เวย์แล้ว ยังมีปัญหาชนิดพันธุ์ต่างถิ่นอีกหลายชนิดทั่วโลก เช่น หอยแมลงภู่ของไทยไประบาดที่ฟลอริดา ปลาสิงโตซึ่งเป็นปลาเขตร้อนและหาได้ยากในไทย แต่กลับพบระบาดที่แคนาดาจากการหลุดรอดออกจากตู้ปลาสวยงาม หรือกุ้งขาวที่ไทยนำมาเลี้ยงเป็นสัตว์เศรษฐกิจก็พบว่าหลุดรอดสู่แหล่งน้ำธรรมชาติ ซึ่ง รศ.ดร.สุชนาระบุว่า เราต้องหาทางป้องกันดีกว่าตามแก้ไขทีหลัง
5  Aquaculture and Fisheries News / Aquaculture News / A practical guide to pathogens in seabass and sea bream aquaculture เมื่อ: พฤษภาคม 29, 2020, 01:50:50 PM
A new diagnostic manual that covers the main pathogens in seabass and sea bream aquaculture has been made freely available today.

Developed as part of the MedAID project by a group of experts from Croatia, Denmark, France, Greece, Italy, Spain, Tunisia and Norway, it is intended for everyday use by fish farmers as well as diagnostic laboratories dealing with diseases of both species.

A fish farm in the Mediterranean
The new manual is designed as a practical guide for farmers and fish health professionals
Titled the Diagnostic manual for the main pathogens in European seabass and gilthead seabream aquaculture, it was conceived to provide up-to-date guidelines to enable a harmonised approach to the health challenges caused by viral and bacterial pathogens in farming these species. The parasitic diseases are omitted in this document to avoid overlapping with the H2020 project ParaFishControl, which deals solely with diagnostic procedures for parasitic diseases.
The authors note that, although many publications exist on the diagnostics of aquatic animal diseases, there is a lack of reference diagnostic methodologies for seabass and gilthead sea bream, the main finfish species produced in the Mediterranean.

This gap is considered an obstacle for further development of the industry and for designing and coordinating harmonised health management strategies in the different regions of the basin. A possible reason for this constraint may be that seabass and sea bream are not listed as susceptible host species for the notifiable pathogens listed in the current EU legislation, or in the list of diseases notifiable to the OIE, which generates a lack of approved diagnostic methods. Although not notifiable, only viral encephalopathy and retinopathy, due to its importance, is included in the OIE Diagnostic Manual for Aquatic Animal Diseases.

The new MedAID manual contains detailed instructions on the sampling, shipping of samples, handling with samples in the diagnostic laboratory, requirements for bacteriological and virological laboratory as well as on diagnostic procedures for the most important diseases. Particular attention was paid to the mortality caused by unknown etiology and to the interpretation and reporting of the laboratory results. The authors are hoping that it will contribute to the solving of the aforementioned problems in Mediterranean marine aquaculture.


https://om.ciheam.org/option.php?IDOM=1037
6  Aquaculture and Fisheries News / Aquaculture News / China?s shrimp farmers ?terrified? as deadly virus threatens to destroy lucrativ เมื่อ: พฤษภาคม 08, 2020, 08:59:06 AM

The virus, known as Decapod iridescent virus 1, has infected about a quarter of the shrimp farms in Guangdong province, the heart of production in China
It is not known to harm humans but can kill shrimp in a matter of days


Shrimp farmers in China are watching with growing horror as a mysterious virus decimates aquaculture farms in the southern province of Guangdong, slashing output of the popular seafood and threatening the livelihood of tens of thousands of households.
The virus, known as Decapod iridescent virus 1, or Div1, was first detected as early as 2014, but came back with a vengeance last spring and again in February this year, affecting about a quarter of the area under shrimp production, local farmers said.
The spread of the disease, which is not known to be harmful for humans, has left the shrimp industry in Guangdong fretting over whether it will face mass deaths of a similar scale to the African swine fever crisis, which wiped out as much as 60 per cent of China?s pig herd.
?The infection rate and lethalness of the virus are terrifying,? said Wu Jinhong, a shrimp farmer in Da?ao township in Jiangmen city.

?It only takes two or three days from detecting the first infection for all shrimp in the pond to be killed.?
The first signs of infection are typically when shrimp begin turning a reddish colour, before their shells soften and they sink to the bottom of ponds, local farmers said.

The virus does not discriminate between species and infects ?big or small, the Pacific white shrimp or giant freshwater prawn?, said Zhong Qiang, another shrimp farmer in Zhuhai city.
?Once one pond is infected with the virus, there is little our farmers can do given the very high risk of nearby ponds getting infected a few days later,? he said.
Chinese shrimp farmers in the province of Guangdong say they are terrified about the spread of the Div1 disease. Photo: Xinhua
Chinese shrimp farmers in the province of Guangdong say they are terrified about the spread of the Div1 disease. Photo: Xinhua
Scientists from the Chinese Academy of Fishery Sciences first identified the mysterious virus in Pacific white shrimp, the main species farmed in China, in Zhejiang province in December 2014.
Div1 has received little public attention since then, despite grave concern in the industry that it could spread across the country.
By 2018, the virus had been found in shrimp farms and breeding operations in 11 provinces, Qiu Liang, a researcher with Yellow Sea Fisheries Research Institute, said.
The most serious outbreak hit aquaculture operations across the Pearl River Delta last year. In Da?ao township, where nearly 20,000 people ? roughly half of local residents ? are employed on shrimp farms, two thirds of ponds were infected with the virus in the spring of 2019 and had to be immediately drained, Qiu said.
This virus is horrifying shrimp farmers, like avian flu did to poultry farmers and African swine fever to those raising pigs
Dai Jinzhi
The outbreak eased during the summer and autumn months when temperatures were higher, but made a comeback again in February. Farmers say that temperatures above 30 degrees keep the virus at bay.
?This virus is horrifying shrimp farmers, like avian flu did to poultry farmers and African swine fever to those raising pigs,? said Dai Jinzhi, who found out recently his six hectares of ponds were infected.
After he was forced to drain his enclosures, which held about 3700kg worth of shrimp, he was left with only 200kg of the crustaceans alive ? something that cost him more than 100,000 yuan (US$14,000).
?We can?t do anything but remove the shrimp and sell them at dirt cheap prices, then dry out the pond and leave it idle for at least two months,? Dai said.
?Some [other farmers] suffered another hit by the virus after restarting farming in the same pond [too soon]. So I don?t dare start over until the end of next month, when the weather has warmed up.?

A fisherman left behind in China's poverty alleviation plan
The source of the virus and how it is transmitted remain unclear, according to industry insiders and experts.
Because there is no effective way to prevent it spreading, a growing number of shrimp farmers in Guangdong will not allow outsiders, including friends and family, to get close to their ponds ? similar to the way pig farmers barred people from getting near their farms due to swine fever.
While new infections are thought to occur ?mainly through water and the local environment?, Qiu said there was a possibility it could be carried onto farms by humans.
However, scientists and industry groups admit they know very little about the virus.
?As far as we know, besides China, the virus has also appeared in Southeast Asian waters,? said Huang Jie, director general of the Network of Aquaculture Centres in Asia-Pacific.
A widespread outbreak could be possible if there isn?t enough concern in the industry and among the relevant [government] departments
Huang Jie
He added more attention needed to be paid to it given the threat it poses to shrimp production in China.
?A widespread outbreak could be possible if there isn?t enough concern in the industry and among the relevant [government] departments.?
It is difficult to accurately count the losses caused by the virus as there is no official or third-party data. Usually, a shrimp pond can raise about four batches of shrimps per year, so if one becomes infected with the virus, it means that the annual output of the pond would be reduced by at least a quarter.
As living standards rise in China, demand for shrimp, prawns, lobsters and crayfish has surged in recent years. But domestic output of some crustaceans has been affected by Div1.
The disease contributed to a decline in the annual output of Pacific white shrimp, for instance, to 1.2 million tonnes in 2018 from 1.5 million tonnes in 2013, the 2019 China Fishery Statistical Yearbook said.
Sign up now and get a 10% discount (original price US$400) off the China AI Report 2020 by SCMP Research. Learn about the AI ambitions of Alibaba, Baidu & JD.com through our in-depth case studies, and explore new applications of AI across industries. The report also includes exclusive access to webinars to interact with C-level executives from leading China AI companies (via live Q&A sessions). Offer valid until 31 May 2020.
This article appeared in the South China Morning Post print edition as: shrimp farms hit by ?horrifying? virus

https://www.scmp.com/economy/china-economy/article/3079484/chinas-shrimp-farmers-terrified-deadly-virus-threatens

7  ข่าวสารจากNICAonline.com / ดาวน์โหลดเอกสารวิชาการ / Re: หลักการออกแบบ และการทำงานของการเลี้ยงสัตว์น้ำในระบบปิดน้ำหมุนเวียน เมื่อ: พฤษภาคม 07, 2020, 03:30:30 PM
แนวทางควบคุมการนำเข้าส่งออกปลากะพงขาวที่ด่านชายแดนภาคใต้
โดย ธีระชัย ทิพย์ดวง   ด่านสัตว์น้ำปาดังเบซา

https://www4.fisheries.go.th/local/file_document/20170218175827_file.PDF
8  Aquaculture and Fisheries News / Aquaculture News / A practical guide to using AI in aquaculture เมื่อ: เมษายน 03, 2020, 03:09:20 PM
by Jonah van Beijnen and Gregg Yan
27 January 2020, at 9:33amArtificial intelligence (AI) is already making huge improvements to the efficiency and sustainability of global aquaculture, as this practical guide to some of the best systems currently available shows.

Artificial intelligence ? machines which constantly learn. We?re not talking about monosyllabic Arnie-esque Terminators nor Matrix-style floating robot squids ? just the emerging apps and programs which make living in 2020 easier.

XpertSea's XperCount uses cameras and machine learning applied to computer vision to count, size, weigh and image shrimp in seconds
XpertSea's XperCount uses cameras and machine learning applied to computer vision to count, size, weigh and image shrimp in seconds
Things have changed drastically since 2010 and AI is already a part of the daily lives of millions of people. No need to drive to the big city to pick up that book or tool you?ve been drooling over ? just a few clicks and it?ll be delivered to your doorstep. You can avoid the indignity of asking for driving directions because of the magic of Waze and Google Maps. Even the ads that pop-up when you?re scrolling through social media are customised.

By providing a variety of services AI has become a potent tool in strengthening various industries ? especially aquaculture.

Reducing waste feed
Feeding represents the biggest cost to fish farmers, so optimisation in this area always means better profitability. But feeding strategies are often arbitrary and dependent on people who constantly watch how much the farmed stocks are gobbling up. Pellet dispersal is based on observation or, very often, intuition.

Buy aquaculture books at 5mbooks.com
Fine-tuning feeding regimes is crucial because stocks fed too little lose valuable weight, while overfeeding wastes money and pollutes local waterways. The skill of gauging when and how much to feed takes years to develop. To gain knowledge and experience, farmers remain onsite every day (weekends and holidays included) for months ? spending more time at work than with their families. And not every farmhand is a fish-feeding expert. But what if human skills and knowledge could be passed on to machines?The constantly learning AI of Observe Technologies gauges why feed pellets remain uneaten past a certain point, helping farmers manually or automatically adjust how much to feed, minimising waste and maximising profit

https://thefishsite.com/articles/a-practical-guide-to-using-ai-in-aquaculture
9  Aquaculture and Fisheries News / Aquaculture News / High hopes for new breed of grouper เมื่อ: เมษายน 03, 2020, 10:41:03 AM
by The Fish Site
24 April 2019, at 3:16pm
Malaysian scientists have developed a new breed of fish known as the echo grouper, which was created by backcrossing hybrid and giant groupers.The country?s Chief Minister, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, unveiled the new breed, which has been produced by the State Fisheries Department?s Aquaculture Residue Monitoring Programme, after five months of research, on 18 April.

The new breed has many of the same characteristics as the giant grouper (pictured)
The new breed has many of the same characteristics as the giant grouper (pictured)
?This is part of our effort to boost the fisheries sector in Sabah for the benefit of our fishing community and also in meeting the increasing demand for fish for local consumption. It also has potential to be exported,? reports Malaysia?s Daily Express.

The new strain builds on the success of Professor Shigeharu Senoo from Universiti Malaysia Sabah (UMS) who successfully produced a hybrid grouper in 2006 by fertilising the eggs from the brown-marbled grouper with the sperm of giant grouper.

According to the company, hybrid grouper ? which behave like giant grouper but are more robust ? are now widely marketed in eastern Asia and produced by many hatcheries around the region. And there is hope that the new strain, the echo grouper, can be developed into a prime candidate for commercial aquaculture, as it?s fast growing, palatable and resilient, while there also plans afoot to breed them to be more resistant to common diseases.

Buy aquaculture books at 5mbooks.com
However, the Express reports, these fish have not yet been produced commercially and are currently being studied to see if they are able to reproduce, while their flesh quality is also being monitored.
10  Aquaculture and Fisheries News / Aquaculture News / Chinese shrimp farming giant Guolian planning massive $280 million offshore aqua เมื่อ: เมษายน 03, 2020, 10:14:04 AM
Chinese shrimp farming giant Guolian planning massive $280 million offshore aquaculture project
1 April 2020 9:31 GMT UPDATED 2 April 2020 11:58 GMT
By Demi KorbanChinese shrimp giant Zhanjiang Guolian Aquatic Products entered an agreement to build a CNY 2 billion ($282 million/?258 million) offshore aquaculture project in Xuwen, China, the company announced to investors in a Shenzhen Stock Exchange notification.

The investment will be made over a span of five years and includes deepwater cage construction, breeding and hatchery facilities, feed plants, processing and research centers.

The project is backed by the people's government of Xuwen county, which will help Guolian raise the necessary investment and help secure the land needed for hatchery, feed and processing production.
11  Aquaculture and Fisheries News / Aquaculture News / Re: Australian government may help seafood industry pay for air freight to China เมื่อ: เมษายน 01, 2020, 03:22:33 PM
Australia's biggest wild-caught fishery is trying to secure an air freight charter to China to maintain a foothold in the world's biggest seafood market ? and possibly bring back medical supplies to Australia on the return trip.Key points:
China's demand for live lobster fell off a cliff in late January as the COVID-19 crisis became more serious
The industry was at that stage worth up to $500 million per year
Demand has returned but there are few available flights to get the product into China
The western rock lobster industry was worth up to $500 million a year before the COVID-19 pandemic arrived, and about 95 per cent of the product was air freighted to China.

Trade was halted on January 24 as Chinese authorities began widespread lockdowns to contain coronavirus.

A trickle of trade resumed in February and demand has steadily grown since then ? and around 80 per cent of vendors have resumed trading at China's biggest seafood market in Guangzhou.

However, as demand has risen, access to China has shrunk and the industry lost its last scheduled flight into China from Perth this week.

https://www.abc.net.au/news/2020-04-01/china-lobster-market-back-freight-challenge-amid-coronavirus/12108212
12  Aquaculture and Fisheries News / Aquaculture News / Boost for seafood as restaurants across China reopen เมื่อ: เมษายน 01, 2020, 09:43:09 AM

Mar 18, 2020


By Louis Harkell Undercurrent News
March 18, 2020 09:57 G
Restaurants across China have reopened providing a boost for seafood consumption, CCTV reported on Tuesday (March 17).
Over 140,000 foodservice companies in Guangzhou, the provincial capital of Guangdong province, south China, reopened for business this week, according to the state media organization?s broadcast. This is 70% of all restaurant businesses in the city centered in China?s manufacturing hub, Pearl River Delta, CCTV reported.

?This morning I went with my girlfriend to eat breakfast at a restaurant for the first time in five weeks,? Hu Luyi, Undercurrent News? China correspondent, who lives in Guangzhou, told this publication on Tuesday (March 17).Customers are required to sit at a distance from one another, while some restaurants in Shanxi province use robots to serve food. In Yunnan province, car parking lots outside restaurants were full, reported CCTV.

In a restaurant in Changsha, Hunan province, customers have their body temperature checked and ID information registered for traceability purposes, CCTV reported.

Hu told Undercurrent in China the public conversation has moved from the virus to how to restart the economy.

?People just want to resume their businesses as fast as possible. It?s what we?re talking about in China,? he said.

?We?re not talking about domestic cases of the virus ? we?re talking about it very little. In the main, cases are from other countries, from airports. Maybe there?s a few dozen cases per day, in a country of 1.4 billion people. So people are not worried about domestic infection.?

He said the exception is Hubei province, the epicenter of the outbreak, which is still enforcing lockdown measures.

China has enforced some of the most severe quarantine and social distancing measuressince the beginning of the outbreak. According to China?s National Health Commission, on March 17 there were 13 new confirmed cases of infection in China. 11 more people died from the virus, reported CNBC.

http://chinaseafoodexpo.com/2020/03/18/boost-for-seafood-as-restaurants-across-china-reopen/
13  Aquaculture and Fisheries News / Aquaculture News / China?s largest seafood market back in business เมื่อ: เมษายน 01, 2020, 09:36:30 AM

Mar 24, 2020


By Louis Harkell March 24, 2020 09:46 GMT
Undercurrent News
China?s largest seafood wholesale market in Guangzhou, Guangdong province, is getting back to business with 70-80% of vendors resuming trade.

Undercurrent News? China correspondent Hu Luyi visited Huangsha Aquatic Products Market ? China?s largest wholesale market, which trades some 210,000 metric tons of seafood annually, worth CNY 7.2 billion ($1.05bn), according to management ? on Saturday (March 21), more than six weeks after trade ground to a halt following the coronavirus outbreak.

An employee of the market?s operator said 70-80% of wholesalers and retailers had returned to business and of those, 100% of local vendors are back.

?Vendors returning from other provinces are subject to isolation, but will resume very soon,? said Hu, citing the manager. He added the car lot was full.

Norwegian salmon was selling at CNY 130/kg ($18.33/kg); live rock lobster from Australia, CNY 520/kg; and live American lobster imported via Vietnam, CNY 220/kg, said Hu.

?I bought some seafood from the market and had it cooked in an adjoining restaurant, spending CNY 350.? His meal consisted of swimming crab at CNY 260/kg, tiger grouper CNY 100/kg, and four scallops at CNY 15 per piece, he said.

?In the past, this lunch would cost more than CNY 400, so prices are low at present,? said Hu.

He added a vendor said business had not yet returned to normal, with sales lower than at the same point last year.

More than nine-in-10 Chinese seafood firms surveyed in a recent poll by Undercurrenthave resumed operations, while the China Aquatic Products and Processing Marketing Alliance (CAPPMA) reported last week 90% of China?s largest seafood companies had also resumed business.
14  Aquaculture and Fisheries News / Aquaculture News / Australian government may help seafood industry pay for air freight to China เมื่อ: เมษายน 01, 2020, 09:32:18 AM

By Undercurrent News March 31, 2020 17:23 BST
The Australian government has committed to helping its nation?s seafood industry secure cargo planes for flights into major markets, including China, reducing some of the pressure being felt as a result of COVID-19-related cancellations of commercial flights, Bloomberg reports.  [...]

https://www.undercurrentnews.com/2020/03/31/australian-government-may-help-seafood-industry-pay-for-air-freight-to-china/
15  Aquaculture and Fisheries News / Aquaculture News / India shrimp prices could increase 30% in UK due to production, sterling dives เมื่อ: เมษายน 01, 2020, 09:28:22 AM

By Tom Seaman March 31, 2020 09:20 BST
A coming drop in output from the Indian shrimp sector due to the country?s COVID-19 coronavirus lockdown will cause prices to increase, with the weakness of the pound making the situation even worse for UK buyers, said one top executive. Read also Indian shrimp packers confirm plants closing amid lockdown

Although Indian shrimp processors can apply for an exemption from the lockdown on the country put in place to prevent the spread of COVID-19, it seems the lack of a workforce means many will close. The situation is turning into a ?human tragedy?, according to the BBC, as millions of migrant workers are fleeing the cities and trekking on foot to their villages [...]

https://www.undercurrentnews.com/2020/03/31/uk-shrimp-prices-could-increase-30-due-to-production-sterling-dives/
หน้า: [1] 2 3 4 5 6 ... 160